a tasty little thyme story

tasty little thyme story

Ancient Egyptians used thyme for embalming. The ancient Greeks used it in their baths and burnt it as incense in their temples, believing it was a source of courage. I just used these green little leaves for my tasty little thyme story. Not that historical, but not less significant;-) Without it, my cheesy potato flat bread would´t have been that delicious. A taste of summer, sun, holidays…

♥ ♥ ♥

Die alten Ägypter benutzten Thymian zum Einbalsamieren.

Die antiken Griechen nutzten es in Ihren Bädern und verbrannten es zum Weihräuchern in Ihren Tempeln, im Glauben daran, er sei die Quelle der Tapferkeit. Ich allerdings habe diese kleinen grünen Blättchen für meine leckere, kleine Thymian Geschichte benutzt. Nicht ganz sooo geschichtlich, aber dafür nicht weniger bedeutend;-) Ohne es, wären meine kartoffeligen Kräuterfladen nur halb so gut geworden. Schmeckt nach Sommer, Sonne, Urlaub…

Das deutsche Rezept für meine kartoffeligen Fladen findet ihr hier!!!

tasty little thyme story

cheesy potato flat bread
Ingredients:
for the dough:
12  package fresh yeast (21 g)
1-2 tablespoons fresh thyme leaves
3 1/3 cups flour
6,5 oz lukewarm water
1 pinch salt
1 pinch sugar
3 tablespoons olive oil
for the topping:
0,9 lb cooked potatoes from the previous day
7 oz cream cheese
7 oz sour cream
salt
pepper
3,5 oz feta cheese
tasty little thyme story

 

Directions:
  • In a bowl crumble yeast into lukewarm water and stir until dissolved.
  • Add sugar, flour, salt, olive oil and half of the thyme.
  • Knead until the dough is smooth and elastic.
  • Cover dough and place it at a warm spot to let rise double in size, for about 1 hour.

tasty little thyme story

  • Preheat oven to 480°F and line a baking sheet with baking paper.
  • Peel potatoes and cut into thin slices.
  • In a small bowl mix the cream cheese with the sour cream and season with salt and pepper.
  • Divide dough into 4 equal pieces and roll out to form flat breads.
  • Place flat breads onto the baking sheets and cover with the cream cheese mixture.
  • Top with potato slices and crumble feta cheese on top and sprinkle with the remaining thyme leaves.
  • Bake for about 10-15 minutes.

tasty little thyme story

For my flat bread I made 2 different toppings. One with potatoes and one with serrano ham. Just too delicious…

♥ ♥ ♥

Für meine Kräuterfladen habe ich 2 Beläge gewählt. Eine Variante mit Kartoffeln und eine mit Serrano Schinken. Einfach lecker…

tasty little thyme story

Have a nice weekend, maybe with your own tasty little thyme story.

♥ ♥ ♥

Ich wünsche Euch ein wunderschönes Wochenende, vielleicht mir Eurer eigenen leckeren, kleinen Thymian Geschichte.

16 Kommentare

    • Rahmflecken, das ist aber auch ein schöner Name:-) Habe ich noch nie gehört. Dieses Jahr muss ich aber mal auf jeden Fall auf ein Mittelalterfest.
      Danke für das liebe Kompliment:-)
      LG sabrinasue

    • Hallo Midsommarflicka, ich würde mich freuen! Sag mir doch einfach Bescheid, wie sie geworden sind;-) Ganz liebe Grüße und ein schönes, hoffentlich sonniges Restwochenende;-)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.