mother´s day with an ornamental cake roll and a free template

ornamental cake roll

My mum, she´s an artist, a poet and the best mum in the world. I know everybody says that about their mother, but it´s truth. She loves painting and writing. My mum is not an artist in the kitchen, not at all, but she can turn simple words into something special, within minutes. My sister and I loved to listen to her made-up bed night stories;-)

 ♥ ♥ 

Meine Mutter ist eine Künstlerin, eine Dichterin und die Beste Mama der Welt. Ich weiss, jeder behauptet das von seiner Mutter, aber es ist wahr. Sie liebt die Malerei und das Schreiben. Eine Küchenfee ist meine Mutter nicht, nie im Leben, aber dafür kann sie ein paar einfache Worte, im Handumdrehen, in etwas ganz Besonderes verwandeln.

Meine Schwester und ich haben Ihre erfundenen Gute-Nacht-Geschichten immer geliebt;-)

ornamental cake roll

Even now, as a grown-up, I still love to hear her short stories, full of droll words and nuggets of wisdom.

♥ ♥ 

Auch jetzt als Erwachsener, liebe ich es noch immer Ihren Kurzgeschichten, voll lustiger Worte und kleinen Lebensweisheiten zu lauschen.

ornamental cake roll

Last time my mum turned a plain white canvas into a colorful piece of jewelry. That and the awesome blog from Raiza Costa from delightdulce inspired me to turn a simple cake roll into a floral ornament preciousness.

♥ ♥ 

LETZES MAL HAT MEINE MUTTER EINE EINFACHE, WEISSE LEINWAND IN EIN farbenprächtiges Kunstwerk verwandelt. Das und der wunderbare Blog von Raiza Costa von delightdulce haben mich dazu inspiriert, eine einfache Biskuitrolle, in eine florale Kostbarkeit zu verwandeln.

ornamental cake roll
ornamental cake roll

Here you can download my floral ornament template, for the cake roll, for free.

♥ ♥ 

Hier könnt Ihr die Vorlage für meine florale Biskuitrolle umsonst herunter laden.

Das deutsche Rezept für meine florale Bisquitrolle findet ihr hier!!!

 

ornamental cake roll

ornamental cake roll

ornamental strawberry cake roll

Ingrediens:
for the pattern
1 egg white
2 tablespoons sugar (30g)
3 tablespoons flour (20g)
3 tablespoons cocoa (20g)
1 1/2 tablespoons soft butter (20g)

for the sponge cake
5 eggs
1/3 cup + 1/4 cup sugar (125g)
1 package vanilla sugar (8g)
1 pinch salt
1 cup + 1 tablespoon flour (125g)

for the filling
5,2 oz strawberry jelly (150g)
2 packages vanilla sugar (16g)
6 fl oz whipping cream (180ml

Directions:

Preheat oven to 390° F. Line baking sheet with baking paper.
Place the pattern template under the baking paper and set aside.
In a medium bowl mix all ingredients for the pattern together.
Transfer the dough in a piping bag with a small round decorating tube.
Draw all the patterns with the piping bag and store the baking sheet in the freezer.
For the sponge cake:
In the meantime separate the eggs, placing the whites in one bowl and the yolks in another.
Beat yolks with 5 tablespoons water creamy.
Stir in 1/3 cup sugar and 1 package vanilla sugar, until the mixture is thick, light and fluffy.
Beat egg whites with salt until foamy.
Add 1/4 cup sugar and beat until stiff peaks form.
Gently fold the egg whites into the egg yolk mixture using a egg beater, just until incorporated.
(Don’t over mix or the batter will deflate.)
Take the baking sheet out of the freezer and spread the batter evenly onto the pattern.
Bake for 10-15 minutes in the hot oven.
For the filling:
Pour strawberry jam in a bowl and stir until smooth.
Transfer whipping cream and vanilla sugar into a bowl and beat until soft peaks form.
Remove cake from the oven and place it on a wire rack to cool.
(Don´t remove the baking paper!!!)
Once the cake has cooled, spread with the strawberry jam, than top with the whipped cream.
Gently roll the cake (from the plain side) peeling off the parchment paper as you roll.
The pattern should now be on the outside of the cake.
Store cake, covered with plastic foil, in the refrigerator for about 2 hours.

ornamental cake roll

ornamental cake roll

14 Kommentare

    • Hallo Tonia! Die Füllung ist auch super lecker. Unbedingt ausprobieren;-) Nee, bei der Gabel musste ich schon etwas nachhelfen;-)
      Ganz liebe Grüße
      sabrinasue:-)

  1. Die Rolle ist so schön geworden, ein kleines Kunstwerk. Die Beschreibung Deiner Mama ist so wunderschön geschrieben, da wird’s mir gleich warm ums Herz!

  2. Superschöner Kuchen! Leider habe ich deinen Blogpost jetzt erst gesehen. Meine Mama hätte sich bestimmt gefreut… >_<

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